George Becali, TriGranit, Cefin, Gabriel Popoviciu şi Ion Ţiriac, primii cinci dintre marii proprietari de terenuri pentru construcţii din România, au acumulat înainte de criza imobiliară o suprafaţă totală de 1.521 de hectare, echivalentul a două oraşe de talia Urziceniului.
Cumpărate cu scopul de a fi dezvoltate, pe aceste terenuri au început să crească buruieni. Chiar dacă marchează pierderi în fiecare lună, din cauza creditelor pe care le-au angajat la achiziţia acestor loturi, majoritatea acestor jucători sunt hotărâţi să le păstreze nedezvoltate, deoarece riscul unei construcţii noi este mult prea mare în acest moment.
Primele semne ale crizei imobiliare s-au făcut simţite cu precădere în sectorul terenurilor, segment care suferă şi acum de pe urma creşterilor artificiale de preţ. Patronul echipei de fotbal Steaua Bucureşti a realizat încă de la începutul anului trecut că vânzarea de terenuri nu mai este o soluţie, de vreme ce pe piaţă nu mai sunt cumpărători interesaţi de loturi mari. Acesta vede, ca alternativă la acest fenomen, dezvoltarea de locuinţe pe care să le vândă sub preţul pieţei.
În acest sens, Becali are în dezvoltare un bloc cu circa 300 de locuinţe sociale la Zimnicea, a cărui valoare a fost estimată la un milion de euro, şi alte şase blocuri de locuinţe cu câte cinci etaje, cu o suprafaţă totală construită de 84.775 mp, a căror valoare se ridică la peste 80 milioane de euro. Locuinţele sunt dezvoltate prin intermediul Arcom, propria companie de construcţii. Omul de afaceri a vândut în perioada 2006-2007, pe vârful „balonului imobiliar“, terenuri în valoare totală de 100 milioane de euro, conform declaraţiei de avere completată de acesta în aprilie 2009. George Becali a acumulat în anii de dinaintea crizei o suprafaţă totală de 448 ha de teren, fără a lua în calcul cele 11.500 ha de teren agricol din Brăila. Loturile acestu