După 20 de ani în care au stat în umbră şi au fost decimate în favoarea investiţiilor imobiliare, viile constănţene revin în actualitate. Prima cramă de la Rasova va fi deschisă anul viitor.
Vinurile de la malul mării sunt asociate, acum, cu activităţile turistice, investitorii străini pariind totul pe reuşita acestei „reţete". Primul pas în acest sens va fi făcut anul viitor odată cu amenajarea primei crame de la Rasova. Inaugurarea cramei precede un alt eveniment important, desfăşurat la sfârşitul lunii trecute în localitatea învecinată Aliman, lansarea primului vin obţinut din podgoriile comunei. „Până acum am făcut investiţii de 2,5 milioane euro pentru achiziţia şi plantarea a 80 de hectare de teren la Aliman. Aici se cultivă Feteasca Neagra, Merlot şi Cabernet Sauvignon" a precizat Ghenadie Bobeică, administratoul societăţii. Acesta a adăugat că firma a obţinut finanţare din fonduri UE pentru proiectul „Înfiinţare Cramă, Comuna Rasova, judeţul Constanţa". „Valoarea totală a proiectului este de 4,7 milioane euro, din care două milioane de euro reprezintă finanţare nerambursabilă, iar 2,7 milioane euro reprezintă cofinaţarea pentru construcţia cramei. Valoarea investiţiei va ajunge la peste şapte milioane de euro" a explicat administratorul.
Merlot, arma secretă
Cum tendinţa pe plan mondial în domeniul consumului de vinuri sunt soiurile roşii, primul vin obţinut la Aliman este Merlot. Denumit Alira, după primele litere din denumirea celor două localităţi Aliman şi Rasova, vinul iese oarecum din tiparele producătorilor zonali, urmând să fie lansat pe piaţa de lux. „Ne-am propus să oferim run vin ce are un raport calitate preţ foarte bun. După lansare (n.r. primele vinuri urmează să ajungă în restaurante şi magazine în luna noiembrie) vom avea pe piaţă un produs încadrat în segmentul super-premium, prin prisma calităţii, la un preţ întîlnit în a