Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, neagă afirmaţiile specialiştilor din Ungaria, care au anunţat că reziduurile de la fabrica de aluminiu au ajuns în Dunăre.
UPDATE Purtătorul de cuvânt al serviciilor ungare de urgenţă,Tibor Dobson, a confirmat că reziduurile toxice au atins un braţ al Dunării,dar a precizat că substanţele nocive au fost neutralizate în mare măsură şi că este puţin probabil să afecteze ecosistemul celui de al doilea fluviu ca mărime din Europa.
"Vor ajunge probabil în cursul serii de mâine, când nu va mai reprezenta niciun pericol pentru România", a declarat ministrul Borbely, citat de Antena 3.
Citeşte şi: Spania a suferit un dezastru ecologic similar acum 12 ani şi vrea să ajute Ungaria
Specialiştii din Ungaria au dat joi publicităţii informaţii conform cărora o parte dintre reziduurile provenite din rezervorul spart de la fabrica de aluminiu au ajuns în Dunăre.
Un oficial din cadrul Administraţiei apelor a anunţat că fluxul toxic provocat de noroiul roşu deversat în urma accidentului industrial a trecut din râul Raba în Dunăre la scurt timp după ora 06.30 GMT (09.30 ora României), la Gyor, ameninţând ecosistemul marelui fluviu, cu un nivel de alcalinitate ce depăşeşte uşor valorile normale.
Catastrofa ecologică produsă luni în Ungaria ameninţă tot ecosistemul celui de-al doilea fluviu din Europa ca lungime, după Volga, în special flora şi fauna, scrie AFP.
Accidentul industrial produs luni din cauza spargerii unui rezervor al unei uzine de alumină din oraşul Ajka (situat la 160 de kilometri vest de Budapesta) a provocat deja moartea a patru persoane, între care o fetiţă în vârstă de 14 luni, rănirea a peste 120 de oameni, iar trei persoane sunt date dispărute.