Blocarea noii legi pensiilor pe criterii politice si populiste n-ar folosi nimanui. Nici actualilor pensionari, si nici celor care vor ajunge sa se pensioneze efectiv la 65 de ani. Fara realism, si pensiile unora, si pensiile celorlalti puteau deveni oricand drepturi teoretice, imposibil de platit.
Din pacate insa, argumentele palesc din cauza politizarii excesive si a unor erori grave de procedura care au marcat adoptarea legii.
Decizia Curtii Constitutionale, chiar daca este corecta pe fond, a fost luata la limita, 5 la 4, iar impartirea voturilor judecatorilor pare a urma cu precizie raportul putere-opozitie. Este un motiv de suspiciune.
Apoi, votul legii a fost in mod evident fraudat, lucru pe care nu-l neaga, de fapt, nici macar Roberta Anastase si Sever Voinescu. Ca a existat apoi o hotarare de plen care a respins reluarea votului si a acoperit, practic, aceasta fraudare e alta poveste.
Dupa cum alta poveste este si ca opozitia a fost pe deplin partasa la aceasta fraudare, cat timp liberalul Mihai Voicu, secretar al Camerei, a fost prezent la votarea din miez de noapte si nu a suflat o vorba pana la izbucnirea scandalului de presa. Probabil ca reluarea votului ar fi fost solutia corecta, pentru ca o lege de o importanta covarsitoare sa nu intre in vigoare deja decredibilizata.
Iar faptul ca opozitia vrea sa faca din promulgarea legii temei pentru o noua suspendare a presedintelui este alta imensa prostie. PNL si PSD stiu foarte bine ca dupa decizia CCR, Traian Basescu nici nu prea are motive sa refuze promulgarea. Domnia sa poate invoca motive de continut al legii sau de oportunitate.
De-abia invocarea motivelor de procedura parlamentara, transate totusi printr-un vot ulterior al plenului, ar putea echivala cu incalcarea separatiei puterilor in stat si ar putea constitui astfel un motiv de