România se află încă sub impactul remanierii guvernamentale, iar Ungaria sub cel al alegerilor locale, iar efectele se văd în economie, a apreciat, miercuri, şeful Diviziei de Cercetare a Raiffeisen Centrobank, Stefan Maxian.
Maxian a reamintit că o condiţie a împrumutului de la FMI şi Banca Mondială de 20 de miliarde de euro a fost reducerea deficitului bugetar la 3 la sută din PIB, iar această condiţie nu a fost respectată. 'În această situaţie 'FMI va avea alte pretenții, în cazul în care îi va fi cerut un nou împrumut', a apreciat acesta.
Recuperarea economică se face neuniform, în regiunea Europei Centrale şi de Est, arată analiştii RZB.
Aceştia văd pentru Rusia şi Ucraina o creştere a PIB de 4 sau 5 la sută, şi consideră cele două ţări ca fiind un motor de creştere în Europa Centrală şi de Est Criza economică în regiune vine din zona Balcanilor. 'În Balcani, recesiunea continuă să erodeze economia României, Bulgariei şi Croaţiei', a spus, pe de altă parte, Peter Brezinschek, analist-şef la Raiffeisen Zentralbank, care a prezentat, într-o conferinţă de presă, perspectiva pieţei de capital pentru Austria şi regiunea Europei Centrale şi de Est.
În medie, în zona Balcanilor, economia se va contracta cu 1,5 la suta în acest an, consideră analiştii RZB.
'Toţi se tem de recesiune, noi nu', a spus Brezinschek.
Ţările din Europa Centrală, inclusiv Austria au înregistrat o creştere a PIB de 1,9 la sută, profitând puternic de un boom al exporturilor.
'Creşterea economica este de aşteptat ca în în 2011 să fie în medie de 2,9 la sută.
Şi Polonia şi Cehia vor avea creştere, datorită profiturilor din activităţile de export, au arătat analiştii RZB.
Şi Ucraina va avea creştere de pe urma exporturilor de oţel, produse din industria chimică şi ingineria mecanică. În trimestu