Summitul UE-China s-a încheiat, ieri, în dezacordul vizibil al celor două părţi şi cu un avertisment din partea Bejingului, la adresa Bruxelles-ului: "nu ne mai presaţi pentru reevaluarea yuan-ului".
"Le cer liderilor europeni – nu vă alăturaţi corului care presează China să reevalueze yuanul", a spus premierul chinez Wen Jiabao, la un forum de afaceri care a avut loc în marja summitului, potrivit Reuters. "Multe din companiile noastre exportatoare ar trebui să se închidă, muncitorii migranţi ar trebui să se întoarcă în satele lor. Dacă în China ar avea loc tulburări economice şi sociale, atunci ar fi un dezastru pentru întreaga lume", a adăugat el.
Comentariile premierului au venit după ce oficialii europeni au cerut Chinei să permită aprecierea yuan-ului, subliniind că subevaluarea lui ameninţă revenirea economică a zonei euro şi, implicit, interesele exportatorilor chinezi.
Beijingul, care este acuzat că subevaluează yuan-ul pentru a susţine exporturile, a fost presat de SUA să renunţe la această strategie. Oficialii chinezi au anunţat, în iunie, că sunt dispuşi să facă acest lucru, gradual – din acel moment însă, scrie EUObserver, moneda chineză s-a apreciat cu doar 2% în faţa dolarului şi a scăzut cu mai bine de 9% raportat la euro.
Fără conferinţă de presă
Moneda chineză nu a fost singura temă de discuţie la summit. Oficialii UE au cerut de asemenea Beijingului să permită accesul neîngrădit al firmelor europene pe piaţa chineză şi au ridicat subiectul drepturilor omului în China.
Vorbind despre dorinţa Chinei de a juca un rol mai important în cadrul FMI, reprezentanţii UE, printre care preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, şi şeful Comisiei UE, Jose Manuel Barroso, au ţinut să adauge o condiţionalitate. Într-o declaraţie comună dată publicităţii, aceştiau au avertizat China că "o reprezentare sporită (în cadrul FMI,