Flori, lumânări, garduri metalice, arbuşti ornamentali, ghivece şi felinare cad, zilnic, pradă hoţilor care le revând chiar la poarta cimitirelor. Sistemele de supraveghere video montate sunt inutile, monitorizând doar clădirile administrative.
Săptămânal, cel puţin zece ploieşteni reclamă furturile din cimitire la numărul unic de urgenţe 112 şi la Serviciul de Gospodărire Urbană (SGU) Ploieşti, recunosc autorităţile. Numărul celor păgubiţi este, însă, mult mai mare decât aceste cifre oficiale.
Cimitirele Bolovani şi Mihai Bravu sunt cel mai des călcate de hoţii care sustrag flori, ţevi de inox, bare şi garduri metalice dintre morminte, arbuşti ornamentali, ghivece şi felinare, orice poate fi valorificat ulterior şi nu numai. De asemenea, este destul de greu de probat dacă vânzătorii de la poartă au sustras „marfa" chiar din cimitir, dacă ei nu au fost prinşi în flagrant.
„Am fost sesizaţi că în zona Cimitirului Mihai Bravu un grup format din trei femei de etnie romă au sustras geanta unei ploieştence. Când am ajuns la cimitir am prins numai o minoră de 12 ani, celelate două suspecte fugind", spune Lavinia Dumitrescu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Comunitare Ploieşti.
Prea puţini paznici
De fiecare dată, Poliţia amenedează hoţii prinşi de angajaţii administraţiei cimitirelor, însă aceştia revin la comerţul ilegal cu obiectele furate de pe morminte.
Fiecare cimitir din Ploieşti aflat în adminsitrarea SGU este păzit, şi ziua şi noaptea, de cel puţin două persoane, iar de curând cimitirele au fost dotate cu camere de luat vederi. Din păcate, însă, acestea nu asigură decât paza clădirilor administrative, neasigurând şi parcelele care se întind pe mii de metri. SGU recunoaşte că numărul paznicilor este totuşi, insuficient în comparaţie cu suprafaţa pe care se întind cimitirele. De asemenea, gardu