Izolarea agricolului de rural în gândirea dezvoltării economice a României este o greşeală, consideră comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş.
“Dacă în gândirea dezvoltării economice a României izolăm agricolul de rural, cred eu că riscăm să facem o greşeală majoră, o a doua după cea făcută de comunişti, care au insistat pe dezvoltarea economică a agriculturii, uitând esenţa ruralului.
Pentru a avea succes, strategia României pentru agricultură trebuie să fie coerentă cu politicile existente la nivel European”, a declarat comisarul european, într-un mesaj video transmis cu prilejul conferinţei “Priorităţile României în cadrul UE: orizont 2020”, organizate, vineri, la Ministerul Afacerilor Externe.
Potrivit comisarului european, viitoarea strategie agricolă a României trebuie să creeze o legătură coerentă între tipul de agricultură promovat, paradigma de dezvoltare a satului - asumată public şi politic- , modelul de ruralitate spre care va tinde, categoriile de consumatori şi pieţele pe care sectorul agroalimentar românesc le va viza.
România are nevoie de o strategie agricolă pe termen lung
Altfel spus, oficialul CE spune că ţara noastră are nevoie de un model de dezvoltare agro-rurală care să ia în considerare atât aspectele economice cât şi pe cele teritoriale.
“România are nevoie de o strategie agricolă pe termen lung. O strategie care să izvorască dintr-o viziune asumată de întreaga clasă politică şi de organizaţiile profesionale agricole. O strategie care să fie recunoscută şi care, pe cât posibil, să nu fie schimbată de la un an la altul ca să poată să dea o perspectivă.
De altfel, întărirea capacităţii agricultorilor de a se organiza cred că este crucială pentru viitorul dezvoltării agriculturii din România. Aceste organizaţii profesionale m