Siderurgia, una dintre principalele ramuri ale industriei, pare că a găsit deja uşa de ieşire din criză, în condiţiile în care producţia de oţel brut a revenit până aproape de nivelurile din 2008, însă analiştii cred că acest lucru nu va fi suficient să relanseze creşterea internă pentru a aduce economia pe linia de plutire.
Producţia de oţel brut din România a urcat în august cu 43% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, până la 350.000 de tone. Preţurile la produsele plate din oţel, care sunt principalul produs din siderurgie, s-au majorat cu 55% în ultimul an, până la 730 euro/tonă la nivelul lunii octombrie, pe piaţa europeană.
Perspectivele pentru anul viitor sunt îmbucurătoare, Asociaţia Mondială a Oţelului (World Steel Association) previzionând recent o creştere a consumului de oţel la nivel internaţional cu 5,3% în 2011, după ce şi-a rectificat în sens pozitiv prognoza pentru acest an de la 8,4% la un avans de 13,1%.
"Este lăudabil că producţia de oţel şi exporturile cresc, dar nu cred că este suficient pentru a stopa declinul consumului intern, mai ales că exporturile noastre sunt în general cu valoare adăugată redusă. Măsura de reducere a salariilor bugetarilor nu s-a văzut până acum şi mă aştept să se resimtă în lunile următoare pentru că în caz contrar vor fi presiuni de la FMI", spune Andrei Rădulescu, analist la casa de intermediere Target Capital.
El mai spune că aşa cum un avion nu poate să se menţină la o altitudine prea mare dacă funcţionează cu un singur motor, nici economia românească nu se poate relansa doar prin motorul exporturilor.
Consumul intern rămâne foarte jos
Experţii din industrie spun că producţia de oţel românească a fost susţinută integral de cererea la export, în timp ce consumul de oţel la nivel local este în scădere faţă de anul trecut.
"Pentru acest an estimăm un consum de pr