Un vaccin administrat persoanelor afectate de glioblastom, tumora cerebrală cea mai severă, a reuşit prelungirea ratei de supravieţuire a pacienţilor.
Vaccinul a fost obţinut de o echipă de cercetători de la Universitatea Duke din Statele Unite. Ei au testat vaccinul terapeutic în asociere cu tratamentul clasic administrat în aceste patologii. La 70% dintre pacienţi, vaccinul a reuşit să le prelungească durata de supravieţuire. Rezultatele preliminare, înregistrate de echipa profesorului John Sampson de la Universitatea Duke, reprezintă subiectul unui articol publicat în Journal of Clinical Oncology.
Tumorile cerebrale sunt mai frecvente la adult. Dintre acestea, glioblastoamele sunt considerate tumori cerebrale rare: aproximativ 10.000 de noi cazuri diagnosticate anual, în Statele Unite, 2.500, în Franţa. Tratamentul clasic constă în intervenţia chirurgicală, radioterapie şi chimioterapie. Din păcate, rezultatele sunt mediocre. Pentru îmbunătăţirea prognosticului, au fost explorate şi alte piste, cum ar fi terapia genică. Cercetătorii americani au ţintit EGFR vII - epidermal growth factor receptor , o variantă genetică prezentă la suprafaţa celulelor maligne la aproximativ o treime dintre persoanele afectate de glioblastom.
Acest marquer a fost depistat şi în alte tipuri de cancere, cum ar fi cel al sânului, cel al plămânului, dar niciodată în ţesuturile sănătoase. În studiul efectuat la Universitatea Duke au fost vaccinate 18 persoane cu tumori ce prezentau EGFRvII şi urmau tratamentul clasic în aceste cazuri. După 26 de luni, jumătate dintre pacienţi supravieţuiau bolii. Şi trebuie remarcat că este o durată de supravieţuire dublă, dacă o comparăm cu cea a grupului de bolnavi cărora li s-a administrat doar tratamentul clasic. Vaccinul, care a fost bine tolerat, a permis, de asemenea, întârzierea cu câteva luni a recidivei. L