Primul transplant cu organe de la un donator NHBD (Non-Heart-Beating-Donor) aflat în moarte cerebrală şi stop cardio-respirator a avut la loc la sfârşitul lunii septembrie, la Institutul de Urologie şi Transplant Renal din Cluj. Acest transplant a fost şi cel cu numărul 100 făcut de institutul clujean.
O femeie de 35 de ani, care a făcut anevrism cerebral a fost primul donator NHBD de acest tip, înregistrat oficial în România. Femeia a murit în spital, la Târgu-Mureş. Rinichii ei au fost primiţi de doi bărbaţi, unul de 60, altul de 67 de ani, transplantaţi la Cluj. Unul dintre aceştia, Ilie Hotinceanu, de 60 de ani, de meserie tehnician proiectant, acum pensionat de boală, din Săcele, judeţul Braşov, spune că se simte bine după transplant. „Depistat am fost în august 2007 şi în aprilie 2009 am început dializa. Aporape un an şi nouă luni am făcut dializă. La începtulul anului trecut m-am înscris pe lista de transplant. Am primit vestea că este un rinichi pentru mine cu bucurie. Vreau să capăt din nou independeţa“, a declarat unul dintre cei doi pacienţi care au primit un rinichi prelevat de la donatorul aflat în moarte cerebrală, căruia i-a încetat să mai bată inima. Ilie Hotinceanu spune că nu bea cafea, nu fumează. Ba mai mult, am făcut şi sport, handbal.
„Rata donatorilor a crescut fenomenal anul acesta, astfel că toată vara au fost transplanturi. A fost o perioadă în care am făcut 15 transplaturi în două zile. Astfel încât la sfârşitul lunii septembrie am făcut 100 de transplanturi. Am anunţat un pic mai târziu, pentru că am aşteptat ca bolnavii să meargă bine. Nu e un lucru uşor să faci un astfel de lucru, să iei, practic, rinichii, de la un cadavru, de la un om care a murit controlat şi să-i transplatezi. Ungaria nu face, Bulgaria nu face astfel de transplanturi“, a declarat medical Mihai Lucan, directorul medical al Institutului.