Bazinul de decantare al fabricii de alumină din Ungaria, care a cedat luni, antrenând o undă de deşeuri toxice, se afla încă din 2006 pe o listă cu obiectivele industriale care prezintă un risc de accidente ce ar putea contamina Dunărea. Sursa: REUTERS
Lista, scrie cotidianul The New York Times, a fost alcătuită încă din 2006 de Comisia Internaţională pentru Protecţia Fluviului Dunărea (ICPDR), un organism transnaţional de mediu, la care participă 13 ţări şi Uniunea Europeană.
Alături de uzina de la Ajka, din Ungaria, pe lista ICPDR se află alte 150 de obiective industriale, active sau închise, care prezintă risc de accident. Multe astfel de situri, fabrici sau mine, au rămas din perioada comunistă. Facilităţile în care sunt depozitate materiale periculoase pentru mediu se află într-o stare din ce în ce mai deteriorată şi sunt predispuse la un accident ce ar putea avea efecte similare cu cel din Ungaria.
"Autorităţile şi companiile au încercat pe parcusrul timpului să rezolve această problemă, dar în mod evident, măsurile pe care le-au liuat nu au fost suficiente", a declarat Philip Weller, secretar executiv al ICPDR, citat de cotidianul american. "Acest lucru arată că este nevoie să luăm măsuri de prevenţie", a adăugat el.
Citiţi şi: Marin Anton: "Un dezastru ca în Ungaria se poate întâmpla oricând şi la noi"Catastrofa din Ungaria, mai gravă decât scurgerea de cianuri de la Baia Mare?Ungaria cere ajutor la UE