Autorităţile române nu ştiu încă exact substanţa care a poluat apele Ungariei şi nici cantitatea ei
Specialiştii din Ungaria spun că reziduurile toxice scurse de la fabrica de aluminiu au ajuns în Dunăre, însă autorităţile române sunt, ca aproape întotdeauna când se iveşte o situaţie de urgenţă, depăşite de situaţie. Autorităţile de la Bucureşti nu au reuşit să afle nici după patru zile de la producerea accidentului ecologic din Ungaria care este exact substanţa care a poluat apele şi nici care este cantitatea de poluant scursă după ruperea barajului.
Astfel, potrivit autorităţilor, singura măsură care poate fi luată în momentul de faţă este continuarea măsurătorilor, pentru a afla care este substanţa care ne-a poluat apele. "Nu am primit de la partea maghiară nicio informare exactă, deşi din 5 octombrie le cerem să ne comunice care este exact substanţa care a poluat apele şi care este cantitatea din aceasta care s-a scurs în urma ruperii barajului. În lipsa acestor informaţii, nu putem decât să facem măsurători la intrarea Dunării în ţară şi să sperăm că nimic rău nu se va întâmpla", au declarat, pentru Mediafax, surse din instituţiile cu atribuţii în gestionarea eventualelor urmări ale accidentului ecologic.
Sursele citate au mai precizat că aceasta este, de fapt, cauza pentru care apar "atâtea informaţii contradictorii"."Tot ce-am primit de la ei au fost nişte rezultate ale unor măsurători de Ph, complet insuficiente în aceste situaţii. De aceea, unii vorbesc despre diluţie, alţii spun că metalele grele nu se diluează în apă. Nici calculele referitoare la traiectoria undei de poluare nu pot fi exacte, iar rezultatele diferă tocmai pentru că nu ştim ce cantitate de poluant a ajuns în apă", au mai declarat sursele citate.
Ungaria, criticată de Comisia Europeană
Ungaria a fost criticată chiar şi de purtătorul de cuvânt al Comisie