Conduce de cinci ani un centru de informare şi consiliere profesională. A îndrumat peste 1.500 de maramureşeni, care au primit a doua şansă pentru un loc de muncă.
De când se ştie, Puşa Jakab a crezut în lucrurile bine făcute şi duse până la capăt. A lucrat de la 17 ani în comerţ pentru a-şi ajuta mama care a crescut-o singură. „Am renunţat să-mi continuu liceul în treapta a doua de liceu. Am ales să trec la o şcoală profesională pentru a primi bursă şi un loc de muncă“, îşi aminteşte băimăreanca. A fost piatra ei de încercare, pentru că a învăţat de mică să preţuiască munca bine făcută şi lucrurile duse până la capăt.
A lucrat ca profesor
Puşa Jakab a lucrat ca profesor de limba franceză timp de cinci ani. Credea că şi-a găsit vocaţia la catedră, dar a simţit că poate face mai mult pentru sistemul de învăţământ şi s-a apucat de scris proiecte finanţate din fonduri europene. „În anul 2004, eram deja angajată la Consiliul Judeţean Maramureş, la Compartimentul de învăţământ-cultură. Atunci mi-am dat seama că pot face un centru de consiliere, care ar putea ajuta mult mai mult sistemul“, explică Puşa Jakab.
A înfiinţat primul centru de consiliere din ţară
Habar n-avea cu ce se „mănâncă“ un proiect şi o cerere de finaţare. A luat totul de la zero, a studiat şi a scris un proiect pentru înfiinţarea unui centru de consiliere şi formare profesională. „A fost şi este primul centru de acest gen din ţară, care este subordonat direct unui Consiliu Judeţean“, explică Puşa Jakab.
În cei cinci ani de când funcţionează, centrul „Pentru voi“ a consiliat şi recalificat profesional peste 1.500 de oameni, cei mai mulţi proveniţi din centre de plasament, persoane cu handicap sau fără nicio calificare şi chiar foşti puşcăriaşi. „Toate acestea s-au făcut în mod gratuit, trebuie să le acordăm o şansă celor mai puţin norocoşi“, co