Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro
Descarca fisierul audio in format MP3
CE: Taxarea suplimentara a bancilor ar putea aduce 25 miliarde de euro la bugetele de stat
O taxa europeana suplimentara asupra profiturilor bancilor si remuneratiilor bancherilor ar putea strange pana la 25 miliarde de euro la bugetele guvernelor din Uniunea Europeana (UE).
Comisia Europeana a prezentat ieri proiectul unei "taxe pe activitatile financiare", aratand ca bancile sunt subtaxate si ar trebui sa contribuie la relansarea economiilor care au fost afectate de criza mondiala.
Liderii UE au convenit in luna iunie ca blocul comunitar ar trebui sa-si asume pozitia de lider in stabilirea unei abordari globale privind introducerea unui sistem de taxe asupra bancilor.
FMI a propus in acest an liderilor G20 o taxa pe activitati financiare, insa ideea nu a fost adoptata la scara larga. Uniunea Europeana s-a pus deja de acord ca, in principiu, interventiile de "bailout" trebuie suportate de banci, si nu de contribuabili.
Insa liderii europeni nu au ajuns inca la un consens in privinta destinatiei banilor proveniti dintr-o astfel de taxa, unele voci cerand crearea unui fond de bailout in care sa fie varsate fondurile, in timp ce un alt curent de opinie vrea ca sumele sa intre la bugetele de stat.
La nivel mondial, CE propune o taxa pe tranzactiile financiare, idee pe care o va prezenta la summit-ul G20 din noiembrie.
Liderii G20 au respins insa anterior aceasta idee, notand ca modul in care guvernele nationale vor sa-si recupereze banii investiti in banci in urma crizei mondiale trebuie sa ramana la latitudinea fiecarui stat.
Nicio tara nu vrea insa sa ia o decizie pe cont propriu, pentru a nu crea dezechilibre de ordin competitional intre ba