Festivalul Internaţional de Animaţie reuneşte 511 filme de lungmetraj şi scurtmetraj din 46 de ţări. Proiecţiile au loc la Bucureşti şi la Cluj-Napoca, până la 17 octombrie.
„Iluzionistul“, realizat de cunoscutul regizor francez Sylvain Chomet („Les Triplettes de Belleville“, „Paris, je t'aime“, „La dame et les pigeons“) şi scris după un scenariu de Jacques Tati, este filmul de deschidere al ediţiei 2010. Filmul va putea fi văzut, diseară, de la ora 19.00, la Cinema Patria.
Filme româneşti surprinzătoare
Cele mai bune scurtmetraje de animaţie româneşti şi balcanice concurează în acest an pentru premiile Anim'est, în cadrul tradiţionalelor competiţii dedicate filmului autohton, respectiv celui balcanic - Balkanimation.
Bogdan Mihăilescu este prezent în competiţie cu un inedit film de epocă „Grand Café“, la fel şi Călin Pop, regizorul SF-ului „Black Fantastic“. În plus, Veronica Solomon aduce un film surprinzător şi plin de imaginaţie, „How to Deal with Nonsense“.
Juriile Anim'est adună mai multe personalităţi ca niciodată. Câştigătorul trofeului Anim'est în 2009, olandezul Erik van Schaaik; animatorul britanic Phil Mulloy sau maghiarul Geza M. Toth, nominalizat la Premiul Oscar în 2005, sunt doar câţiva dintre juraţii din acest an.
Ungaria, ţară invitată
Ungaria este una dintre ţările cu cea mai consistentă prezenţă la Anim'est. Pe lângă filmele maghiare prezentate în cadrul secţiunii Ţară Invitată, la Anim'est vor rula şi cele mai bune filme produse de prestigioasa universitate MOME din Budapesta, căreia îi este dedicată secţiunea Şcoală invitată.
Competiţia de lungmetraj aduce anul acesta la Bucureşti cinci filme cu personalitate, provenind de pe trei continente. Serbia şi Columbia se numără printre ţările prezente în premieră, cu „Edit and I“, respectiv „The Mysterious Presages of Leon Prozak“.
Aceste pelicule vo