Poliţiiştii s-au hotărât să îşi renegocieze contractele cu băncile. Decizia a fost luată în urma protestului de acum două săptămâni. Şi angajaţii din Sănătate şi Învăţământ au protestat, dar nimeni nu i-a trimis la bancă să-şi renegocieze contractele cu băncile.
Şeful IPJ Braşov, comisarul şef Florea Oprea, s-a întâlnit deja cu reprezentanţii băncilor „Noi am demarat această activitate de circa două luni, cu sprijinul Corpului Naţional al Poliţiştilor şi al sindicatelor şi am iniţiat discuţii cu reprezentanţi din mediul bancar. Am ales ofertele cele mai atractive. Acestea nu au fost făcute special pentru poliţişti, ci ele se adresează tuturor clienţilor băncii. Am prezentat ofertele fiecărui poliţist, urmând ca el să o aleagă pe cea mai convenabilă în contextul situaţiei economice actuale", a spus comisarul şef Florea Oprea.
Şi profesorii îşi pot reeşalona creditele
Băncile şi-au prezentat ofertele şi angajaţilor din Învăţământ, dar nu la iniţiativa cadrelor didactice sau a Ministerului Educaţiei, aşa cum s-a întâmplat în cazul poliţiştilor.
„De două săptămâni, au fost mai multe instituţii bancare care au venit la inspectorat şi au obţinut acordul de a merge şi prin şcoli pentru a prezenta profesorilor ofertele lor de reeşalonare sau de refinanţare a creditelor. Nu a existat o iniţiativă a noastră în acest sens", a spus Dorel Agache, inspector general al ISJ Braşov.
Sindicaliştii spun că nu ştiu nimic. „Nu am primit nicio solicitare în acest sens. Dacă ar exista astfel de solicitări, ne-am implica, însă ar trebui să facem acest lucru împreună cu inspectoratul sau cu ministerul. Altfel nu avem autoritatea de a discuta cu banca un contract individual", a spus Ligia Mara, vicepreşedinta FSLI.
Angajaţii din Sănătate nu au bani de rate
Şi angajaţii din Sănătate vor să aplice modelul poliţiştilor. „Este o soluţie, mai ales că salari