Pentru unele persoane, schimbările meteorologice se traduc prin simptome diverse: dureri de cap sau de articulaţii, respiraţie greoaie, arsuri sau înţepături în zonele care au fost supuse unor intervenţii chirurgicale. Care sunt cauzele lor şi în ce măsură le putem controla?
În aproape toate familiile există câte un meteosensibil. Aceştia fie se resimt în urma schimbărilor de vreme, fie le anticipează. Simptomele apar mai ales la persoanele care suferă de boli reumatismale, cardiovasculare sau astmatice. Ele pot afecta şi persoanele aparent sănătoase, femeile fiind de trei ori mai afectate decât bărbaţii.
Reacţionăm la vibraţiile energetice din mediu
Starea organismului este influenţată de multipli factori de mediu, precum presiunea atmosferică, umiditatea, radiaţiile cosmice şi câmpurile electromagnetice. Studiile franceze arată că o scădere a temperaturii cu 10 grade Celsius se asociază cu o creştere a numărului de infarcte cu 13%.
Potrivit specialiştilor în medicină tradiţională şi orientală, care tratează omul holistic, atât fizic, cât şi spiritual, o patologie a organismului este agravată de factorii care o cauzează. „O persoană care nu are suficientă căldură în corp va reacţiona la frig, una care are prea multă umiditate în organism se va resimţi în condiţii de umiditate crescută.
Este vorba de o vibraţie energetică de aceeaşi natură", explică medicul Răzvan Ionescu, specialist în medicină generală, cu competenţe în acupunctură. Mai mult, „afecţiunea depinde de anumite bioritmuri fizice, mentale şi emoţionale, şi acesta este unul dintre motivele pentru care este mai frecvent întâlnită la femei", explică Ovidiu Bucişcanu, cercetător ştiinţific în medicină alternativă, preşedintele fundaţiei Aquarius.
Variaţiile agravează simptomele
Persoanele cu probleme articulare spun că, la schimbarea vremii, durerile sunt „mai a