Horaţiu Potra nu este cunoscut cu antecedente penale, a adoptat o conduită corespunzătoare în societate, armele i-au fost ridicate aşa că instanţa de la Alba Iulia apreciază că riscul comiterii altor infracţiuni este minim.
Curtea de Apel Alba susţine că nu sunt indicii temeinice cu privire la săvârşirea de către Potra a infracţiunilor de care este acuzat. „Conform contractelor depuse la dosar, ferma a fost închiriată unui cetăţean olandez. Din actele de la dosar rezultă că acesta, fără ştirea inculpatului Potra Horaţiu, s-a ocupat de cultivarea cannabisului, aducând instalaţiile necesare desfăşurării acestei activităţi.”, se arată în motivarea instanţei.
Magistraţii susţin că, în conformitate cu materialul de urmărire penală, la percheziţie nu a fost descoperită o astfel de cultură în fiinţă, doar anumite instalaţii – nu se cunoaşte dacă erau funcţionale -, precum şi resturile vegetale, arse.
În plus, din procesele verbale de redare a convorbirilor telefonice depuse la dosar nu rezultă alte elemente care să confirme implicarea lui Horaţiu Potra în pretinsa activitate de traficare a drogurilor.
„Curtea mai reţine că procesele verbale de investigaţii, fără a fi coroborate cu alte probe în sensul celor descrise în cuprinsul lor, reprezintă în final simple supoziţii ale anchetatorilor, neexistând motive plauzibile a bănui că inculpatul ar fi comis infracţiunea de trafic de droguri”, se mai arată în motivarea instanţei.
Referitor la constituirea grupului infracţional organizat, instanţa susţine că s-a probat faptul că o parte dintre inculpaţi se cunoşteau între ei, însă actele dosarului nu relevă indicii care să susţină structura şi modul de operare descrise în cadrul proceselor verbale întocmite de investigatori.
„Cu privire la infracţiunea de contrabandă, prev. de art. 271 din legea nr.