Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, este de părere că România are un potenţial agricol uriaş, fapt ce ar putea face ca ţara noastră să devină un "nou grânar" al Europei. Sursa: EVZ
"I-am vorbit domnului ministru (ministrul irlandez de Externe - n.r.) despre enormul nostru potenţial agricol şi despre ideea că totuşi ţări ca România ar putea să redevină, într-o formă extrem de tehnologică şi cu standardele de securitate alimentară necesare, un nou grânar al Europei. Este mai puţin plauzibil să ne aşteptăm ca Europa să fie hrănită de Brazilia, de exemplu, în secolul 21. Dacă noi ne modernizăm agricultura putem atinge standarde de performanţă indiscutabil pozitive", a declarat şeful diplomaţiei române, cu prilejul undei declaraţii comune de presă cu omologul său irlandez, Micheal Martin, citat de Agerpres.
El a adăugat faptul că Irlanda a avut un "boom" economic care a făcut-o şi mai cunoscută pe piaţa internaţională şi că România aşteaptă noi investiţii irlandeze în domenii precum bio-tehnologii sau IT&C.
Citiți și: Vrem minuni în agricultură fără apă şi subvenţiiMinistrul Agriculturii: ''Nu voi bloca exportul de grâu''
România, pe locul 7 în UE la producția de grâu
Potrivit unei analize din luna martie a Insitutului Național de Statistică, la grâu, în 2009, România ocupa locul patru ca suprafaţă cultivată în Europa, cu 8,5% din total. Împreună cu Franţa, Germania şi Polonia, deţineam aproape 50% din culturile europene de grâu.
Diferenţa apare însă la producţie, unde Franţa a avut aproape 7,5 tone la hectar, în timp ce România abia dacă a scos 2,3 tone/ha. Cu această medie, România era pe locul 7 cu doar 3,7% din totalul producţiei europene. Într-un top 10 a producţiei la hectar, noi suntem pe ultimul loc, cel mai mult producând Marea Britanie, circa 8,3 tone/ ha, arătau cifrele Eurostat.