Situaţia se complică în Ungaria, unde accidentul ecologic de acum câteva zile alarmează atât autorităţile, cât şi pe ecologişti. Ungaria a cerut oficial activarea mecanismului european de protecţie civilă, a anunţat Comisia Europeană. Bilanţul a ajuns la cinci morţi. Transmite corespondentul RFI la Budapesta, Laszlo Bihari.
Situaţia se complică în Ungaria, unde accidentul ecologic de acum câteva zile alarmează atât autorităţile, cât şi pe ecologişti.
Ungaria a cerut oficial joi seara activarea mecanismului european de protecţie civilă, a anunţat Comisia Europeană.
Autorităţile ungare au cerut trimiterea a "trei până la cinci experţi" specializaţi în noroi toxic, decontaminare şi mediu. Între timp, bilanţul a ajuns la cinci morţi.
Transmite corespondentul RFI la Budapesta, Laszlo Bihari (audio).
"Ungaria a fost afectată de o catastrofă de mediu. Astfel de catastrofe nu se opresc la frontiere şi un răspuns european coordonat poate ajuta la furnizarea unei asistenţe cât mai eficiente posibil. Le cer tuturor statelor membre UE să răspundă cu generozitate la această cerere a Ungariei", spune comisarul pentru Ajutor Umanitar, Kristalina Gheorghieva.
La mecanismul european de protecţie civilă participă 31 de state, adică cele 27 de state membre, plus Croaţia, Islanda, Lichtenstein şi Norvegia. Mecanismul uşurează cooperarea în domeniul reacţiei în caz de catastrofe.
Practic, resursele sunt puse la comun şi pot fi mobilizate, pentru a veni în sprijinul ţărilor afectate de catastrofe, peste tot în lume, potrivit Mediafax.
De la înfiinţarea sa în 2001, mecanismul a fost activat în cazul mai multor catastrofe, precum incendiile de pădure din sudul Europei, în 2009, dar şi în alte ţări ale lumii, aşa cum a fost cazul la cutremurele din Haiti şi Chile. Corespondentul RFI la Budapesta, Laszlo Bihari.
Situaţia se complică în Ungaria