Ministrul român de externe, Teodor Baconschi, a admis azi că România absoarbe fonduri structurale într-o proporţie atât de modestă încât „am înregistrat recordul dubios de a fi contributori neţi la bugetul Uniunii, fără să reuşim să capturăm aceste enorme resurse pentru a accelera ieşirea României din sub-dezvoltarea economică”.
„Este un rău structural, moştenit din tranziţie, dar este şi un efect pervers al contraselecţiei care a operat în constituirea elitelor noastre politice”, a spus Baconschi, citat de Agerpres.
Vorbind în cadrul unei conferinţe cu tema „Priorităţile României în cadrul UE: orizont 2020”, organizată la Ministerul de Afaceri Externe de către Minister
şi organizaţia Europuls, şeful diplomaţiei a observat faptul că, la patru ani de la intrarea în UE, România nu a depăşit încă logica pre-aderării. „Parcursul a fost foarte anevoios, atât pentru UE, cât şi pentru NATO, şi, vorba celebră a unui filosof nu mai puţin celebru: am încremenit în proiect. Într-un fel, perioada aceasta de post-aderare pare şi mai dificilă şi mai confuză decât etapa precedentă”, a spus ministrul de externe.
Baconschi, care şi-a anunţat recent înscrierea în PDL, a apreciat că printre ţintele pe care România le are în următorii zece ani se află reformarea statului, „începând cu legea fundamentală, Constituţia”.
Citiţi şi: Am dat Europei cu 2,35 miliarde € mai mult decât am primitCâte fonduri europene a atras România în 2009 şi cum s-a descurcat Polonia