România are un enorm potenţial agricol, fapt ce ar putea face ca ţara noastră să devină un "nou grânar" al Europei, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi. Potrivit calculelor Reuters, România va devansa Italia şi se va plasa anul acesta pe locul doi în Uniunea Europeană la producţia de porumb.
"I-am vorbit domnului ministru (ministrul irlandez de Externe - n.r.) despre enormul nostru potenţial agricol şi despre ideea că totuşi ţări ca România ar putea să redevină, într-o formă extrem de tehnologică şi cu standardele de securitate alimentară necesare, un nou grânar al Europei. Este mai puţin plauzibil să ne aşteptăm ca Europa să fie hrănită de Brazilia, de exemplu, în secolul 21. Dacă noi ne modernizăm agricultura putem atinge standarde de performanţă indiscutabil pozitive", a declarat şeful diplomaţiei române, potrivit Agerpres, cu prilejul undei declaraţii comune de presă cu omologul său irlandez, Micheal Martin.
România va devansa Italia şi se va plasa anul acesta pe locul doi în Uniunea Europeană la producţia de porumb, care va ajunge probabil la 9,4 milioane de tone, cantitate depăşită numai de producţia din Franţa, potrivit calculelor Reuters.
România a recoltat 6,3 milioane de tone de porumb de pe două treimi din suprafaţa însămânţată, potrivit unor date obţinute de Reuters.
Un oficial al Ministerului Agriculturii a declarat agenţiei internaţionale că recoltarea va fi completă în două săptămâni.
"Datele sunt surprinzător de bune. Suntem martorii creşterii productivităţii la peste patru tone la hectar", a afirmat oficialul.
România a însămânţat 2,3 milioane de hectare cu porumb, iar autorităţile au estimat iniţial o producţie de opt milioane de tone, comparativ cu 7,9 milioane de tone anul trecut.
Reuters notează că România ocupă primul loc în UE la suprafaţa însămânţată cu porumb, însă are cea mai sla