Şcoala nr. 16 nu dispune la etaj de toalete, iar copiii trebuie să coboare mereu la parter. În schimb, elevii şi personalul şcolii aruncă gunoiul în câteva europubele amplasate pe coridor.
Sute de elevi ai Şcolii nr.16 din municipiul Constanţa, situată în zona Abator, coboară scările pentru a ajunge la toaletă. Există grupuri sanitare doar la parter şi de acestea beneficiază toţi cei 650 de elevi, plus angajaţii şcolii. După cum precizează directorul unităţii de învăţământ, prof. Lucica Duşu, şcoala a fost proiectată fără grupuri sanitare la singurul etaj construit. În 1945, boierul Năsturel dona clădirea care a avut ca destinaţie şcoala mixtă de băieţi şi fete.
Directorul Duşu explică faptul că, din lipsă de spaţiu, nu s-au putut amenaja, pe parcursul anilor, grupuri sanitare şi la etaj. „Într-o perioadă când s-ar fi putut construi era foarte greu, pentru că noi am folosit fiecare cămăruţă, iar acum nu ştiu exact dacă este apă curentă. Apă la etaj există în zona cabinetelor medicale şi a laboratorului de chimie unde sunt chiuvete şi se fac experienţe. Acum nu avem de ce să ne văităm foarte mult pentru că am scăzut mult ca populaţie. De la 1600 elevi, am ajuns la 650", spune managerul. Cele zece grupuri sanitare de la parterul şcolii au fost dotate cu gresie şi faianţă, în această vară, cu sprijnul RAEDPP. Cu 10.000 de lei din fonduri proprii s-a asigurat restul materialelor.
Pe de altă parte, în prezent, în şcoală există europubele în care se aruncă gunoiul. „Noi avem doar europubelele pe care le ţinem în interior. Vă daţi seama cum ar fi să le scot afară. Într-o clipă nu le-am mai avea. Toată lumea se miră când le vede în şcoală. Şi pentru noi este foarte greu. Cumpărăm saci mari de plastic, costă 20 lei 10 saci, trebuie să colectăm gunoiul în aceşti saci. E un efort financiar. Noi am mai făcut adrese la gospodăria comunală, care ne vine să ne i