Proprietarii de maşini care au contestat în instanţă taxa de primă înmatriculare câştigă procesele pe bandă rulantă. Oamenii îşi recuperează de la Ministerul Administraţiei şi Internelor banii plătiţi, dar solicită prefecturilor plata cheltuielilor de judecată.
În timp ce avocaţii se îmbogăţesc de pe urma conflictului dintre proprietarii de maşini şi stat, Prefectura Braşov intră în „faliment". 22% dintre procesele în care Prefectura este parte în calitate de pârâtă sunt intentate pentru taxa de primă înmatriculare. „În ultimele nouă luni, aproape un sfert dintre procesele pe care le are instituţia sunt cele referitoare la taxa de poluare. Aceste procese ne mănâncă foarte mult timp, dar şi resurse", explică Dan Grădinaru, şeful cancelariei Prefecturii Braşov.
Din cele 1.422 de dosare înregistrate la nivelul instituţiei de la începutul anului până în octombrie, 305 vizează recuperarea taxei de poluare. 160 de cauze au fost soluţionate de instanţă, iar 77% din acestea au fost admise. 122 de braşoveni şi-au recuperat sumele plătite pentru taxa de poluare, însă numai două persoane au obţinut în instanţă şi plata cheltuielilor de judecată.
Prefectura Braşov a fost nevoită să achite, pentru aceste cazuri, peste 1.800 de lei. „De regulă, proprietarii de autoturisme sunt mulţumiţi că îşi recuperează taxa şi nu mai solicită şi acoperirea cheltuielilor de judecată", a precizat Dan Grădinaru.
Soluţii pentru evitarea birului
De când a fost impusă taxa de primă înmatriculare, românii au şi venit cu soluţia pentru a fenta acest tip de bir.
Locuitorii din judeţele din sudul ţării scapă de taxa de primă înmatriculare pentru maşinile second-hand cumpărate din străinatate pentru că le înscriu în Bulgaria, unde taxa este modică.
Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!
@