Miniştrii de finanţe din ţările membre ale UE, inclusiv România, au programată pe 19 octombrie o discuţie privind introducerea unei taxe suplimentare pe profiturile şi fondurile de salarii din bănci, subiect care va fi dezbătut câteva zile mai târziu şi de şefii de stat şi de guvern din ţările membre, a anunţat Comisia Europeană (CE).
Comisia a prezentat ieri un proiect mai clar privind impozitarea băncilor, susţinând că o taxă la nivel european asupra profiturilor instituţiilor financiare şi a remuneraţiilor bancherilor ar genera venituri de 25 de miliarde de euro la bugetele statelor membre într-o perioadă în care guvernele se străduiesc să reducă deficitele masive.
"Motivele pentru impozitarea sectorului financiar sunt bine întemeiate, iar modalităţile de realizare a acestui lucru sunt viabile. Cred că perspectiva prezentată de Comisie este cea mai potrivită pentru a garanta o contribuţie echitabilă a băncilor la finanţele publice", a declarat Algirdas Semeta, comisarul european pentru impozitare, audit şi antifraudă.
Comisia consideră că băncile sunt "subimpozitate", mai ales că sunt scutite de TVA, aşa că noua taxă ar duce la o contribuţie mai echitabilă a sectorului financiar la bugetele ţărilor membre.
CE propune la nivel european o taxă asupra activităţilor financiare, ceea ce înseamnă impozitarea mai degrabă a corporaţiilor bancare decât a jucătorilor individuali implicaţi într-o tranzacţie financiară. O altă variantă luată în calcul a fost impozitarea tranzacţiilor financiare, ceea ce ar fi afectat toate mişcările de capital, inclusiv vânzările de acţiuni, obligaţiuni şi instrumente derivate.
Impozitarea tranzacţiilor financiare este sprijinită de comisie în cazul unei aplicări la nivel mondial, această idee urmând să fie dezbătută de membrii G20 în cadrul unui summit organizat în noiembrie la Seul.