Parlamentul nu are dreptul să modifice din legea pensiilor decât acel articol care a fost indicat de către preşedinte. Precizarea a fost făcută la RFI de preşedintele Comisiei de Muncă din Senat, liderul senatorilor PDL, Cristian Rădulescu. Astfel, trebuie amendat articolul ce prevede că femeile şi bărbaţii vor ieşi la pensie la aceeaşi vârstă, 65 de ani. Rădulescu spune că dacă Parlamentul modifică şi alte articole din legea pensiilor, documentul riscă să fie declarat neconstituţional.
Parlamentul nu are dreptul să modifice din legea pensiilor decât acel articol care a fost indicat de către preşedinte. Precizarea a fost făcută la RFI de preşedintele Comisiei de Muncă din Senat, liderul senatorilor PDL, Cristian Rădulescu (audio).
Mai exact, trebuie amendat articolul ce prevede că femeile şi bărbaţii vor ieşi la pensie la aceeaşi vârstă, 65 de ani. Traian Băsescu a explicat joi, 7 octombrie, că această prevedere dezavantajează femeile, pentru care vârsta de pensionare creşte cu şapte ani, faţă de numai doi ani în cazul bărbaţilor.
Cristian Rădulescu spune că dacă Parlamentul modifică şi alte articole din legea pensiilor, documentul riscă să fie declarat neconstituţional.
C.R. : Parlamentul nu are dreptul să modifice decât acel articol care a fost indicat de către preşedinte. În decursul timpului, au mai fost încercări de a modifica şi alte articole, se făcuse chiar o modă cu prilejul retrimiterii în Parlament, pe vremea altui preşedinte, să se modifice de fapt textele de substanţă ale legii, dar Curtea Constituţională s-a pronunţat de mult şi a arătat că dacă o lege este trimisă înapoi la Parlament pentru un anumit motiv, numai acel text va fi reexaminat.
Rep : Iar dacă Parlamentul modifică şi alte articole, ce se va întâmpla ?
C.R. : Este o chestiune neconstituţională şi Curtea va sancţiona deîndată.
Cristian Rădulescu