Stelian Ţurlea
Greuceanu. Roman (cu un) poliţist
Crime Scene Publishing
"Inserţia intrigii din basmul popular în lumea tranziţiei româneşti (dominată de scandaluri, crime, corupţie, impostură, sexualitate, adulter, vendete, generos mediatizate prin intremediul tabloidelor, al <<ştirilor de la ora 5>> şi, de multe ori, chiar al emisiunilor principale de actualităţi) este impecabilă şi chiar mă gândesc foarte serios câţi ar fi fost capabili să observe matricea basmului îndărătul sofisticatei poveşti poliţiste, dacă autorul nu ar fi indicat această grilă de lectură prin chiar titlul romanului" (Tudorel Urian). Romanul a primit Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti în 2007. Ediţia a doua.
Norman Spinrad
Imagini de la ora unsprezece
Millennium Press
Norman Spinrad s-a remarcat în mediile literare SF în anii şaizeci-şaptezeci, ca reprezentat al curentului New Wave. E cunoscut cititorilor români prin mai multe traduceri, între care "Visul de fier" şi "Între două lumi". Cartea de faţă a apărut în 1994. Un grup de eco-terorişti înarmaţi pană-n dinţi a pus stăpanire pe studioul de televiziune locală din Los Angeles şi anunţă că vor arunca totul în aer dacă nu le sunt satisfăcute revendicările. Totul este transmis în direct, cu o audienţă explozivă, inlcusiv sfârşitul teroriştilor care mor în explozie. Traducere din limba engleză de Horia Nicola Ursu şi Mircea Pricăjan.
Najat El Hachmi
Ultimul patriarh
Editura Curtea Veche
Povestea este narată de fiica lui Mimoun Driouch - patriarhul din titlu - de la naşterea lui până la admiterea ei la universitate. Mimoun crede cu tărie că viaţa în patria părinţilor săi nu e pentru el, aşa că asistăm la exodul familiei lui din peisajul rural al Marocului în Catalonia urbană. Mimoun nu reuşeşte să depăşească limitele rolului pe care sistemul patriarhal i-l impun