Primul-ministru chinez Wen Jiabao a cerut Uniunii Europene să îşi tempereze presiunile exercitate asupra executivului de la Beijing cu privire la politica monetară, scrie BBC News.
Într-un discurs ţinut în faţa unor înalţi oficiali europeni, primul-ministru chinez a susţinut că o apreciere bruscă a yuan-ului ar produce "turbulenţe sociale şi economice" în China.
Uniunea Europeană s-a alăturat poziţiei Statelor Unite pentru a determina China să renunţe la menţinerea artificială a unui curs scăzut pentru moneda sa naţională.
Oficialii Uniunii Europene consideră că guvernul de la Beijing ţine valoarea cursului yuan-ului jos pentru a ajuta în mod incorect exportatorii chinezi.
Declaraţiile lui Wen Jiabao la Bruxelles au făcut referire la intenţiile de flexibilizare a cursului de schimb, dar cu menţiunea că este exclusă varianta creşterii rapide a cursului de schimb.
Politica monedei depreciate face ca exporturile chinezeşti să fie mai ieftine pe piaţa mondială şi impiedică eforturile ţărilor vestice de a ieşi din recesiune cu ajutorul creşterii exporturilor.
Primul-ministru chinez a atenţionat că o creştere bruscă a cursului de schimb al yuanului ar avea consecinţe dezastruoase. "Multe dintre companiile noastre exportatoare se vor închide. Dacă China s-ar afla în faţa unor turbulenţe sociale şi economice, atunci întreaga lume s-ar afla în faţa unui dezastru."
Jean-Claude Juncker, preşedintele Comitetului miniştrilor de finanţe din zona euro îndeamnă China să aprecieze "semnificativ" yuanul.
De asemenea, Dominique Strauss-Kahn, directorul Fondului Monetar Internaţional, a atras atenţia asupra folosirii de către guverne a cursurilor de schimb ale monedelor pentru a-şi rezolva problemele economice, dar punând în acelaşi timp în pericol alte economii.
"Transpusă în realitate, o astfel de idee ar reprezenta un r