În fiecare zi, în România mor 40 de oameni din cauza unui infarct. E prima cauză de deces, atrag atenţia specialiştii reuniţi la un congres de cardiologie. Previziunile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că bolile de inimă vor rămâne principala cauză de deces şi în următorii 20 de ani.
În fiecare zi, în România mor 40 de oameni din cauza unui infarct. E prima cauză de deces, atrag atenţia specialiştii reuniţi la un congres de cardiologie.
Previziunile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că bolile de inimă vor rămâne principala cauză de deces şi în următorii 20 de ani.
Procentual, reprezintă 12,2% din mortalitatea generală, înaintea deceselor provocate de cancer, accidente rutiere, HIV/SIDA şi boli hepatice.
În 2010, aproape 30% dintre pacienţii cu insuficienţă cardiacă prezintă risc de mortalitate de trei ori mai mare decât la cancer.
Jumătate dintre bolnavi mor la patru ani de la depistarea bolii, iar unu din patru se reinternează la trei luni de la primul episod, avertizează medicii.
Principalii factori de risc sunt : fumatul, tensiunea arterială ridicată, diabetul, nivelul radical al colesterolului şi obezitatea.
Toate duc la întărirea şi îngroşarea arterelor, care nu mai trasportă suficient oxigen la inimă. La început nu apar simptome,astfel că pacientul ajunge de cele mai multe ori la medic, atunci când boala e ireversibilă.
În România, datele statistice arată că la sfârşitul anului 2006 erau înregistraţi aproape un milion de pacienţi cu aşa-numita boală coronariană ischemică, dar cifra poate fi mult mai mare acum.
Şi la nivel mondial, boala e larg răspândită. Numai în Statele Unite, la fiecare 26 de secunde, cineva suferă un eveniment coronarian, de pildă infarct şi la fiecare minut cineva moare din această cauză. Liliana Simionescu, despre bolile de inimă.
În fiecare zi, în România mor 40 de oamen