Iubitorii de artă din oraşul de pe Someş au putut admira exponate de artă aflate la mii de kilometri distanţă. Cu ajutorul codurile de bară 2D care au însoţit piesele de artă, vizitatorii au putut urmări în timp real informaţii suplimentare despre exponate şi chiar să descarce ghiduri audio.
Muzeul de Artă din Cluj-Napoca a vernisat aseară, de la ora 18.00, o expoziţie mai puţin obişnuită, care a reprezentat şi o premieră pentru un muzeu din oraş. Vedetele expoziţiei nu au fost de data aceasta piesele prezentate, chiar dacă acestea au o valoare inestimabilă, ci codurile de bare 2D care au însoţit exponatele. Şi asta pentru că expoziţia ,,De la primele scrieri la multimedia. O scurtă istorie a comunicării şi mai mult...“ este prima din România care poate fi vizitată cu ajutorul telefonului mobil. Clujenii prezenţi la vernisaj au avut nevoie doar de un telefon mobil cu o cameră video şi conexiune la internet, pentru a vizita, în timp real, chiar şi piesele lipsă ale expoziţiei, care au fost duse la Geneva, la sediul ONU. Aceştia au fotografiat codurile de bară 2D din dreptul fiecărui exponat, iar cu ajutorul acestora, clujenii au putut urmări informaţii suplimentare despre exponate şi chiar să descarce ghiduri audio.
„Informaţiile redate prin intermediul codului de bare 2D transpun practic vizitatorul dintr-o lume fizică, într-o lume virtuală. E un mare avantaj, pentru că pe bileţelul care prezintă exponatul nu pot fi trecute prea multe informaţii. În felul acesta vizitatorii au acces la informaţii text, audio, video suplimentare despre un exponat“, a explicat Daniela Chrzanovski, directorul Institutului Multimedia Româno-Elveţian, cel care a implementat proiectul.
La Cluj şi la Luvru
Iniţiativa proiectului îi aparţine arheologului elveţian stabilit în România Laurent Chrzanovski, în colaborare cu Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Rom