Există şi braşoveni fericiţi, care pot beneficia de reţete compensate şi de analize medicale gratuite şi compensate. Este vorba de cei peste 20.000 de asiguraţi braşoveni înscrişi la Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti. Nu este vorba însă de persoane cu statut special, cum li se spune militarilor, SPP-istilor, judecătorilor sau poliţiştilor. Practic, oricine se poate înscrie la această casă de asigurări de sănătate, printr-o simplă cerere
În ultimele luni, braşovenii care au fost nevoiţi să-şi efectueze analize medicale - teoretic - compensate sau gratuite au aflat de la secretariatele laboratoarelor că nu sunt fonduri. O soluţie propusă deseori de aceşti furnizori de servicii ar fi programarea pentru luna următoare, asta dacă vă permiteţi să aşteptaţi săptămâni bune pentru a vă face analizele. Cei mai năpăstuiţi sunt asiguraţii care cotizează la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Braşov.
Deoarece plafonul de plăţi este insuficient, laboratoarele refuză să le ofere analize gratuite sau compensate. Cea mai gravă situaţie se întâlneşte în semestrul II al fiecărui an, adică în această perioadă, când clienţii sunt refuzaţi aproape total. „Este a cincea lună de când nu mai avem fonduri”, se plâng reprezentanţii unui laborator de analize.
Laboratoarele aşteaptă o rectificare bugetară
Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate cunoaşte situaţia. În speranţa că vor beneficia de o rectificare pozitivă spre sfârşitul anului, managerii laboratoarelor de analize medicale îşi eşalonează sumele primite de la CJAS astfel: suma cea mai mare o împart pe primele luni, iar spre sfârşitul anului alocă fonduri mai mici, în speranţa că mai primesc fonduri după rectificările bugetare. „La începutul anului vine fila de buget pe baza căreia noi încheiem contractele.