În timp ce Laszlo Borbely dădea asigurări că dezastrul ecologic din Ungaria nu reprezintă un pericol transfrontalier, şeful Apelor Române anunţa că substanţele nocive au intrat în Dunăre.
Cât de afectată va fi până la urmă România, ca urmare a propagării viiturii toxice, care a făcut deja morţi şi răniţi în Ungaria şi a poluat extrem de grav anumite regiuni din ţara vecină? Ei bine, autorităţile române nu erau capabile nici ieri, la trei zile după incident, să ofere publicului date lămuritoare. Pe de o parte, din informaţiile culese de România Liberă, rezultă că Budapesta nu a transmis Bucureştiului toate datele pe care le are la dispoziţie. Pe de altă parte, apelul la calm, făcut insistent de ministrul UDMR al Mediului, Laszlo Borbely, este contrazis oficial de şefii de la Apele Române. Ieri, în aceeaşi zi în care Borbely anunţa că viitura va intra în Dunăre abia azi, vineri, directorul Apelor Române, Csaba David, anunţa că substanţele toxice, rezultate în urma scurgerilor de la combinatul de aluminiu din oraşul Ajka, contaminaseră deja fluviul. Iată cum s-au succedat informaţiile contradictorii pe parcursul zilei de ieri:
Ora 9.52. Un oficial de la Protecţia Apelor din Ungaria este citat de Associated France Press spunând că noroiul toxic a ajuns deja în apele Dunării, pe teritoriul ungar. Datele confirmau astfel relatarea României Libere care a dezvăluit ieri, în premieră, că substanţele poluaseră deja Dunărea. Informaţia a fost apoi preluată şi de alte canale media.
Ora 10.08. Informaţia, preluată de media din România, e dezminţită de ministrul român al Mediului, Laszlo Borbely, care spune că autorităţile din Ungaria l-au asigurat că poluantul nu va ajunge în Dunăre până astăzi, vineri. „Poate să ajungă pe Dunăre numai în cursul zilei de mâine (n.r. azi). Deja când va ajunge în Dunăre în Ungaria, pH-ul va fi limitat la 9. Trebuie