Am vrut sa fac initial un soi de istorie fiscala a Romaniei in perioadele de criza, dar demersul imi manca toate resursele de timp de care dispun, asa incat am sa incerc sa reduc la un fel de compendiu modul de taxare al inceputurilor, indicand desigur sursele. O sa ma axez pe perioadele de criza, fara a ma opri la ele, scrie Dan Popa pe blogul sau.
In clasa a XI-a il descoperisem pe Cicero si pe Titus Livius. Aparusera in colectia "Biblioteca pentru toti" si mi se pareau senzationale cartile lor. "Ab urbe condita", care era in doua volume, ma fascinase. Am reluat acum o parte dintre lecturile de atunci, dar dintr-o alta perspectiva - cea fiscala. Din Herodot (Istoriile, volumul II imi pare) o sa aflati cum actionau agentii fiscali ai Greciei si cum se faceau declaratiile de avere ale senatorilor la vremea aia. Daca nu declarai totul, erai terminat. Ti se confiscau toate bunurile si riscai si puscaria. Revenind, din Republica lui Tit Liviu, retinusem de pilda notiunea de tributum.
O gasiti detaliata in De Re Publica (sau de Republica, in alte traduceri) capit. V. Era un soi de impozit pe avere, ca s-o spunem deschis si fusese gandit ca un imprumut luat in conditii exceptionale de catre Stat de la contribuabili. Daca averea ta depasea 15.000 de asi, adica pragul primului venit minim atestat, erai scutit. (Cic., De Rep., II, 22, 40). Despre as: Roma cucerise mare parte din Italia Centrala si dispunea de muuuult bronz, dar nu si de argint. Asul era o unitate ponderala si moneda romana. A fost monetizat cam prin secolul I inaintea erei noastre. Sub Augustus asul era o piesa de arama de aproximativ 11 grame. A avut ca multipli sestertius = 4 asi si dupondius = 2 asi. Ca unitate ponderala, asul era impartit in 2 semis, 3 triens, 4 quadrans, 6 sextans si 12 uncia. Multiplii era dupondius - 2, tressis - 3, quincussis - 5 sau decussis - 10 asi. "Puteti sa ma c