Profesor doctor Silviu Constantinoiu, Şeful Clinicii de Chirurgie Generală şi Esofagiană din cadrul Spitalului Clinic "Sf. Maria" din Bucureşti, Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" Bucureşti îşi sărbătoreşte duminică ziua de naştere. Îi urăm "La mulţi ani!".
"Acum, când mă îndrept spre 60 de ani de viaţă şi după 35 de ani de chirurgie, desigur că realizările, ca şi eşecurile vieţii, în general, şi profesionale, în particular, încep să se decanteze şi, îmi place să cred, că am câştigat un pic de înţelepciune (chiar dacă, inevitabil, am mai pierdut ceva la capitolul entuziasm). La nici 40 de ani am fost promovat şef de clinică chirurgicală (unul dintre cei mai tineri din ţară), dar zbaterea permanentă de a face o chirurgie performantă, asemănătoare ca rezultate celei occidentale, a necesitat un efort înzecit în condiţiile lipsurilor zilnice din sistem.
Din fericire, în ultimii 20 de ani, deschiderea României spre lume a avut un impact benefic şi asupra medicinei, specializările, cursurile şi congresele din străinătate apropiind medicii şi chirurgii noştri de nivelul mondial actual. Unul dintre cele mai fericite momente trăite în ultimul an a fost acela când mi-a vizitat clinica un cunoscut medic francez, căruia, prezentându-i realizările şi gama intervenţiilor chirurgicale din clinică, a rămas impresionat de complexitatea operaţiilor şi de rezultate (mai ales ale celor din chirurgia esofagiană). Dacă ar fi să-mi doresc trei lucruri pe care să le schimb în medicina din România, în primul rând aş crea condiţiile promovării medicilor şi corpului didactic pe criterii strict profesionale, aş reintroduce sistemul elitist al internatului în spital (după modelul francez) şi aş schimba complet criteriile de retribuire ale medicilor (cel actual neţinând cont defel de performanţă).
Cu toţii dorim să trăim mai bine, dar asta nu se