Conducta Arad-Szeged, care conectează sistemul românesc de gaze de restul Europei, va fi inaugurată oficial joi, 14 octombrie, în prezenţa premierilor Emil Boc şi Viktor Orban. La eveniment va participa şi comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger.
Conducta este funcţională încă de luna trecută şi deja au venit primele gaze din Ungaria, cantităţi mici folosite mai mult pentru teste.
Extrem de important este însă faptul că, la capitolul importuri de gaze, România nu mai depinde în exclusivitate de conductele care vin din Rusia prin Ucraina.
Aceasta este prima conductă care permite importul gazelor în România din altă parte decât din Rusia. Până în prezent, România importa gaze doar din Federaţia Rusă prin două conducte, care ajung în ţară la Isaccea (judeţul Tulcea) şi Medieşul Aurit (judeţul Satu Mare).
România a început importurile de gaze ruseşti în anul 1979. În prezent, circa 20-25% din consumul naţional de gaze provine din Rusia.
Prin noua conductă Arad-Szeged, gazele pot fi transportate deocamdată într-un singur sens, cel dinspre Ungaria spre România, însă, pentru următorii ani, este prevăzută continuarea proiectului, astfel încât fluxul de gaze să fie în ambele sensuri.
Lungimea totală a conductei este 109 kilometri, din care 62 de kilometri pe teritoriul României, iar 47 pe teritoriul Ungariei.
Valoarea estimativă a proiectului se ridică 68,2 milioane de euro, din care 48% reprezintă contribuţia Transgaz.
Capacitatea iniţială de transport a conductei este 1,7 miliarde de metri cubi pe an, urmând să crească la maximum 4,4 miliarde de metri cubi pe an.
Diversificarea surselor
În luna iulie, ministrul de atunci al Economiei, Adriean Videanu, a declarat că, deşi conducta era gata din punct de vedere tehnic, momentul inaugurării a fost decalat pentru a fi posibilă participarea comisarului