Micile afaceri din Kolontar şi Devecser au fost deschise, iar alimentele se vând la suprapreţ şi speculă. Cu 200.000 de forinţi în buzunare de la autorităţi, sinitraţii au ajuns să cumpere puţine produse alimentare gata preparate, pentru că nu au unde să depoziteze mâncarea, decât în mâlul toxic. Alţi sinistraţi se plâng că vor muri de foame.
Catastrofa din Ungaria nu pare să se mai termine. Cu toate că autorităţile muncesc 24 de ore din 24 ca situaţia să revină la normal, sinistraţii şi-au luat destinul în propriile mâini. Au primit 200.000 de forinţi despăgubiri, echivalentul a 750 de euro, şi s-au apucat de cumpărături. Mâncarea primită de la voluntari şi forţele de intervenţie nu îi mulţumeşte pe toţi, astfel că proprietarii micilor afaceri s-au apucat de speculă. De la pâine şi apă, până la rude de salam şi sucuri, preţurile din Kolontar şi Devecser s-au dublat sau chiar triplat.
O altă sursă de hrană pentru sinistraţi, dar şi pentru militari, sunt voluntarii care au venit cu sendvişuri, ceai, lapte şi cafea. Oamenii primesc pachete abia după ce trec de zonele de curăţare, unde trebuie să-şi spele salopetele şi mănuşile, astfel încât mâlul toxic să nu intre în contact cu mâncarea.
IMAGINI ALE AGENŢIILOR DE PRESĂ(galerie foto)
Peisaj dezolant
Localităţile maghiare inundate de viitura toxică şi-au pierdut culorile. Peisajul de toamnă, cu frunze cromatice, cu bogăţie de fructe, s-a schimbat într-unul sumbru, sângeriu, apocaliptic. Oamenii se trezesc în fiecare zi cu un singur scop, dar nu acela de a-şi recupera agoniseala, ci cu grija de a nu atinge mâlul toxic.
Protecţie obligatorie
Copiii trebuie să poarte mască şi sunt ţinuţi în mare parte din timp la şcoală, unde învaţă şi se joacă, doar doar o să uite că acasă nu mai au calculator şi Internet, nici maşinuţele cu telecomandă, poate ni