Exportul românesc de apă potabilă purificată, un produs care previne îmbătrânirea, creşte în fiecare an. La Râmnicu Vâlcea se produc anual 150 de tone de apă medicinală Qlarivia, cu un conţinut redus de deuteriu. Cele mai multe comenzi provin din Statele Unite, Ungaria şi Japonia.
În urmă cu zece ani, la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice (ICSI) din Râmnicu Vâlcea a fost dată în folosinţă o instalaţie tehnologică care produce apa Qlarivia, cu un conţinut redus de deuteriu.
„Este o apă medicinală, ce poate fi consumată de toată lumea. Ea dă o stare de bună dispoziţie şi poftă de muncă. Chiar bolnavii de cancer aflaţi în tratament scapă mai uşor de stările neplăcute create de medicamente", explică Ioan Ştefănescu, directorul institutului. Cu cât concentraţia de deuteriu (izotop al hidrogenului) din apă este mai mic, cu atât procesul de diviziune celulară din organism e mai lent, astfel că apa încetineşte procesul de îmbătrânire.
Institutul produce anual 150 de tone de „apă vie", cantitate vândută pe piaţa internă, dar şi în Ungaria, Japonia şi SUA. În farmaciile din Rom\nia, o sticlă de trei litri costă 93 de lei.
„Cererea pieţei e foarte mare, până în anul 2012 vrem să dublăm cantitatea de apă potabilă purificată cu conţinut diminuat de deuteriu", spune directorul centrului. Până acum, apa purificată a câştigat cinci medalii de aur la saloanele de inventică şi trei de argint, dar şi marele premiu al Asociaţiei Generale a Inginerilor din România.
Canistrele Ceauşeştilor
Înfiinţat în 1970 şi cunoscut sub denumirea de Uzina G, institutul din Râmnicu Vâlcea urma să producă în scopuri industriale apă cu conţinut redus de deuteriu, după o metodă românescă. Primul eşantion a fost obţinut în 1979, iar după construirea fabricii ROMAG la Drobeta Turnu Severin a fost brevetată la acest in