Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a criticat , vineri, 8 octombrie, modul de constituire al Serviciului European de Acţiune Externă şi pe Înaltul Reprezentant al UE ptr politică externă Lady Catherine Ashton. Şeful diplomaţiei de la Bucureşti a vorbit despre "frustrarea" creată de faptul că "cei mari şi-au tras partea leului" la împărţirea posturilor în acest nou organism. S-a ajuns la această situaţie din cauza procesului de lobby "mediocru" al autorităţilor de la Bucureşti, spune preşedintele Comisiei de politică externă din Senat, Titus Corlăţean (audio).
Serviciul European de Acţiune Externă, un organism pe cale să se creeze, va deveni operaţional de anul viitor.
Într-o primă etapă s-au ocupat 33 de posturi de ambasadori ai Uniunii Europene în diferite capitale. România a avut trei candidaturi, nici una din ele validată.
Joi, preşedintele Traian Băsescu avea o luare de poziţie pe subiect, spunea că speră ca analiza dosarelor candidaţilor români la acest serviciu să fie pe deplin corectă.
Vineri, ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a criticat de-a dreptul modul de constituire al Serviciului European de Acţiune Externă şi pe Înaltul Reprezentant al UE ptr politică externă Lady Catherine Ashton.
A vorbit şeful diplomaţiei de la Bucureşti despre "frustrarea" creată de faptul că "cei mari şi-au tras partea leului" la împărţirea posturilor în acest nou organism.
Teodor Baconschi a explicat că atât domnia sa personal cât şi ministerul pe care-l conduce au făcut demersuri repetate, insistente, pentru că României să-i fie acordate posturi în această primă rotaţie de cadre: e vorba de ambasadorii care vor intra în post din ianuarie.
Suntem pe o listă de 13 state membre care nu au luat nimic deocamdată", a tras concluzionat Teodor Baconschi.
Preşedintele Comisiei de politică externă din Senat, Titus Corlăţean, spune că