În pofida legăturilor istorice şi a apropierii geografice, România nu este la fel de puternic legată de Republica Moldova din punct de vedere financiar, nefiind nici unul dintre principalii investitori, nici unul dintre principalii parteneri comerciali ai statului de dincolo de Prut.
"România nu se află nici măcar în primii zece investitori din ţara noastră. Pe primul loc se află Olanda, care a depăşit recent Cipru", a declarat Valentin Lazăr, ministrul economiei din Republica Moldova, în cadrul conferinţei Cooperarea Economică Regională Est-Vest organizată de Asociaţia Oamenilor de Afaceri din Moldova, cu sprijinul Forum Invest.
La un stoc investiţional de 2,6 mld. dolari, contribuţia României este de 6,6%, respectiv
170 mil. de dolari. "Este o prezenţă modestă comparativ cu potenţialul. În ultimii ani nu s-a observat o evoluţie foarte bună a investiţiilor. Dacă până în 2009 acest lucru avea ca explicaţie lipsa de deschidere a Republicii Moldova, după 2009 au apărut alte motive, cum este cazul crizei financiare", a completat Lazăr, care se arată însă optimist.
"Există interes, în special în energie, comerţ şi distribuţie. De regulă multinaţionalele prezente în România îşi exprimă dorinţa de a pătrunde pe piaţa locală. Acestea vin însă prin intermediul filialelor din România şi sunt cotate ca investiţii români."
Printre investitori se numără Petrom, Rompetrol, BCR şi Romstal. Multinaţionalele aleg în unele cazuri chiar să îşi mute unele capacităţi de producţie aici, în principal datorită forţei de muncă ieftine şi facilităţilor fiscale pe care statul poate să le ofere. Un exemplu în acest sens este Draexlmaier Automotive.
Compania şi-a transferat în Moldova, în localitatea Bălţi, o parte din producţia de cablaje, potrivit informaţiilor furnizate anterior de Ferdinand Zilcher, directorul administrativ al