Din cauza costurilor ridicate pe care le implică slujba de la biserică şi masa de la restaurant, tot mai multe cupluri preferă doar ceremonia de la starea civilă. Administratorii restaurantelor se plâng că la anul situaţia va fi şi mai gravă, din moment ce calendarele cu rezervări le sunt aproape goale
„S-au văzut, s-au plăcut, ce rămâne de făcut?” În mod normal, se cunună la Starea Civilă şi apoi la Biserică.
Dacă până anul trecut criza încă nu le pusese atât de multe beţe în roate îndrăgostiţilor, din acest an lucrurile s-au schimbat radical.
Conform unei situaţii emise de Direcţia Judeţeană de Statistică, numărul cununiilor civile a crescut în luna iulie 2010 în comparaţie cu aceeaşi lună a anului trecut.
Mai precis, în iulie anul curent au fost înregistrate 668 de căsătorii în judeţ, cu 10 mai multe comparativ cu aceeaşi lună aferentă anului 2009.
Cununie fără verighetă
Până acum, lucrurile ar părea îmbucurătoare, însă preoţii şi reprezentanţii restaurantelor spun că numărul căsătoriilor a scăzut pentru ei.
Cum vine asta? Tot mai multe cupluri nu-şi mai permit, pe criză, costurile unei nunţi în toată regula.
În loc să mai dea cel puţin 400 de lei la biserică şi minim 100 de lei pentru un meniu la restaurant, însurăţeii preferă cununia civilă.
Aici, nu-i costă decât vestimentaţia pentru eveniment, şampania (care depinde de numărul invitaţilor) şi câteva cutii de bomboane cu care să-i servească pe „nuntaşi”.
„Da, sunt mai puţine cununiile faţă de anii trecuţi. Dacă înainte aveam câte şase de oficiat sâmbăta, acum mai avem două, maxim trei. Nu mai au oamenii bani. La noi a scăzut şi onorariul, de la 400 pentru slujba de cununie, la 200 de lei, tocmai pentru a ne adapta buzunarelor şi a-i îndemna să vină către biserică”, spune preotul Decebal Floroaica de la Biserica Sfânta Vineri din Piteşti.
Cu