Când amenajaţi bucătăria, vă gândiţi mai puţin la posibilităţile de iluminare. Însă, acestea sunt importante deoarece lumina contribuie la o mai bună desfăşurare a activităţilor, dar ajută şi la evitarea unor accidente produse de foc deschis, unelte tăioase sau electrocasnice.
Pentru a vă desfăşura activităţile din bucătărie în condiţii optime este necesar, printre altele, să dispuneţi de lumină adecvată. O bună iluminare nu ţine doar de puterea becului, aşa cum ar părea la prima vedere, ci presupune iluminarea diferenţiată, uniformă, fără umbre. Indiferent de modalitatea de iluminare locală, în orice bucătărie este necesar un iluminat general, care poate fi pe plafon, pe pereţi sau în scafe deasupra dulapurilor înzidite.
Un rol important îl joacă lumina naturală care pătrunde prin ferestre. De aceea, când construiţi o casă, este bine să vă gândiţi ce încăperi doriţi să beneficieze mai mult de acest tip de lumină. Camerele cu ferestrele orientate spre sud beneficiază de o cantitate mai mare de lumină decât cele orientate spre nord. În condiţiile în care chiar şi ziua lumina naturală nu este suficientă în bucătăria voastră, aceasta se completează cu o plafonieră sau lustră amplasată în centrul bucătăriei.
Iluminarea zonelor de lucru
Blatul de lucru. Pentru activitatea de la blatul de lucru este necesar un iluminat local care va lumina în totalitate zona respectivă. Pentru acest lucru se poate recurge la următoarele variante: montarea în şirul superior de dulapuri a unor spoturi cu halogen sau a unor tuburi cu neon. Dacă nu agreaţi lumina neonului, puteţi utiliza becuri liniare cu incandescenţă. În cazul în care optaţi pentru spoturi, acestea trebuie să fie atât de dese încât lumina rezultată să fie uniformă. Avantajul pe care îl aduce iluminarea blatului de lucru este acela că se elimină umbrele care ar putea fi cauza unor accidente.
Ara