Intr-o piata cu totul schimbata, companiile au fost nevoite sa eficientizeze suplimentar procesele operationale, sa reduca costurile si sa se impuna pe o piata concurentiala tot mai agresiva. In acest context, cele mai mari companii de IT au inceput sa creeze tot mai frecvent tehnologii de virtualizare si cloud computing, care vor juca un rol din ce in ce mai important in activitatile diverselor organizatii, dar si ale utilizatorului final.
Desi nu exista inca un termen in limba romana incetatenit corespunzator, care sa traduca cu exactitate ce inseamna cloud computingul, putem incerca sa explicam sensul pe care il poarta aceasta tehnologie de “ultima generatie”, care reprezinta vectorul principal de schimbare pentru multe companii, chiar si pe plan local.
Deoarece exista tot mai multi utilizatori de Internet, in prezent, s-au dezvoltat tehnologii care fac tot mai usor de folosit toate resursele – programele si informatiile sunt aduse, la cerere, din online pe calculatorul clientului.
Cloud computingul utilizeaza metode noi de oferire si consumare a serviciilor IT virtualizate in Internet. Practic, clientul, fie ca vorbim despre o companie cu 20 sau 2.000 de angajati, fie ca discutam despre utilizatorul final, poate accesa, prin aceasta tehnologie, toate serverele si centrele de calcul interconectate prin intermediul Internetului.
Furnizorii de servicii de cloud computing pun la dispozitia clientilor lor aplicatii la care acesta are acces prin intermediul unui browser local; trebuie retinut faptul ca aplicatia respectiva, cat si datele utilizatorului se gasesc pe serverul vendorului acestor servicii, care, totodata, trebuie sa ii asigure consumatorului confidentialitatea informatiilor transmise si drepturile de acces.
Caracteristicile tehnologiei cloud computing:
- Elasticitatea si scalabilitatea – Cu ajutorul unei solu