Premiul Nobel pentru Pace pe 2010 va fi decernat vineri, 8 octombrie. După polemica de anul trecut, când Premiul Nobel pentru Pace i-a fost acordat preşedintelui american, Barack Obama, lumea aşteaptă anul acesta o decizie mai puţin spectaculoasă, dar mai aproape de consens. O analiză semnată de Matei Vişniec.
Premiul Nobel pentru Pace pe 2010 va fi decernat vineri, 8 octombrie. După polemica de anul trecut, când Premiul Nobel pentru Pace i-a fost acordat preşedintelui american, Barack Obama, lumea aşteaptă anul acesta o decizie mai puţin spectaculoasă, dar mai aproape de consens. O analiză semnată de Matei Vişniec (audio).
Comitetului care a decis atribuirea Premiului Nobel pentru Pace nu şi-a câştigat anul trecut pariul pe care conta. La ora aceea, Barack Obama se afla numai de nouă luni la putere şi nu făcuse încă nimic concret pentru instaurarea unei păci trainice pe glob. Cei care au crezut că Premiul Nobel pentru Pace îi va da aripi şi un impuls deosebit sunt obligaţi să constate astăzi că lucrurile nu au mers în sensul cel bun sau nu într-un mod radical, spectaculos.
Premiul Nobel pentru Pace este acordat într-un moment când talibanii sau al-Qaida ameninţă cu atacuri teroriste în Europa, războiul din Afganistan pare pierdut de occidentali, situaţia din Orientul Apropiat nu s-a deblocat şi în general, pe glob, numărul focarelor de conflict nu a scăzut.
Pentru anul acesta, deci, lumea aşteaptă o decizie în sensul tradiţional, altfel spus acordarea premiului unei persoane care chiar a reuşit ceva pe terenul luptei pentru pace sau al apărării drepturilor omului.
Unul dintre candidaţii desemnaţi de experţi este o femeie din Afganistan, Sima Samar, în vârstă de 57 de ani, care conduce în ţara sa un comitet de apărare a drepturilor fundamentale.
Un alt nume citat este cel al unui dizident chinez, Liu Xiaobo, profesor de literatură,