Unda toxică va ajunge în apele româneşti cel mai devreme luni la prânz, însă partea maghiară ne asigură că poluarea va fi minimă. Ungaria şi România transmit la unison veşti liniştitoare în privinţa consecinţelor accidentului ecologic de la Veszprem.
Declaraţiile optimiste din partea ungurilor au curs toată ziua de ieri. „Fluxul toxic nu va avea, probabil, efect asupra ecosistemului Dunării, începând din oraşul Komarom (80 de kilometri vest de Budapesta - n.r.)", a anunţat Emil Janak, directorul zonal al companiei ungare de administrare a apelor, citat de AFP.
„Moartea roşie" din Ungaria nu ameninţă cele mai mari oraşe româneşti de la Dunăre
„Peştii pescuiţi sunt comestibili, iar apele din vecinătate sunt potabile", a adăugat Janak, la doar câteva ore după ce - în amonte, la confluenţa cu râul Raba - s-au descoperit primii peşti morţi plutind cu burţile umflate pe apa Dunării.
Premierul Ungariei, Viktor Orban, aflat în vizită oficială în Bulgaria, la Sofia, este categoric: "Criza se află sub control, Dunărea nu va fi poluată în mod periculos". Ba, mai mult, "apele care ameninţă mediul nu vor ajunge în Dunăre, inclusiv pe teritoriul maghiar".
De asemenea, ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Oskar Fuzes, a afirmat pentru Mediafax că, "din punct de vedere ecologic, lucrurile stau bine". "Este o catastrofă ecologică mică. Dar este o imensă catastrofă socială şi umană", a spus ambasadorul.
În urma accidentului de la Ajka, judeţul Veszprem, au murit şase persoane şi alte 150 au fost rănite. Şapte localităţi au fost inundate cu noroi roşu toxic.
IMAGINI ALE AGENŢIILOR DE PRESĂ(galerie foto)
Viitura vine cu plumb
Ministerul român al Mediului linişteşte populaţia dunăreană, citând informaţiile primite din Ungaria. "Autorităţile maghiare au apreciat că la confluenţa râului Marcal cu Rab