Cu o istorie de peste 5.000 de ani, acupunctura este întrebuinţată în tratamentul a peste 40 de afecţiuni. Durerea este însă cel mai frecvent simptom tratat prin intermediul acestei metode terapeutice.
Cu ajutorul acupuncturii, are loc o echilibrare a energiei vitale (numită de specialişti Qi) care circulă la nivelul corpului prin anumite canale cunoscute sub denumirea de meridiane. Acestea sunt unde energetice care unesc toate organele principale.
Atunci când cursul energiei Qi este perturbat, are loc îmbolnăvirea diverselor organe, manifestată prin simptome specifice. Dintre toate simptomele pe care le combate, acupunctura acţionează cel mai bine asupra durerii. În timpul inserţiei acelor în piele, este stimulată producţia de endorfine (substanţe cu aceleaşi efecte ca şi morfina, chiar cu putere mai mare) de către creier.
Eficientă în 85% din cazuri
Terapia acţionează, de asemenea, la nivelul receptorilor nervoşi din piele şi al terminaţiilor nervoase, dar şi pe căile de transmitere a durerii către creier. Cele mai recente studii arată că acupunctura are efect analgezic, însă este o metodă terapeutică eficientă doar în 85 la sută din cazuri.
Specialiştii reuniţi în cadrul celui de-al 13-lea Congres Mondial asupra Durerii care s-a ţinut anul acesta la Montréal afirmă că în timpul tratamentului, în cazul anumitor persoane, corpul răspunde la inserţia acelor în piele prin secreţia endorfinelor, dar şi prin producţia unui hormon, colecistochină, care diminuează efectul analgezic al endorfinelor. De aceea, 10-15 la sută din persoanele care apelează la acupunctură nu răspund la tratament.
Se fac, în general, minimum 10 şedinţe
Ca frecvenţă, acupunctura funcţionează cel mai eficient în cazul migrenelor, durerilor cauzate de bolile reumatismale, de spondiloza cervico-dorso-lombară şi de sciatică. De asemenea, acupunctura aten