Pe lângă cele 50 de ţesături şi 300 de piese vechi, mai sunt expuse monede şi fotografii. Cele patru expoziţii deschise săptămâna aceasta au fost apreciate de critici şi vizitatori.
Băcăuanii care vor să se relaxeze în weekend sunt aşteptaţi la Complexul Muzeal „Iulian Antonescu“ pentru a vedea patru expoziţii inaugurate săptămâna aceasta cu ocazia Simpozionului „Vasile Pârvan“.
Prima dintre ele oferă o colecţie de peste 50 de tapiserii lucrate de artişti din Bucureşti. „Faptul că lucrările sunt realizate numai de bărbaţi demontează ideea că femeile sunt pricepute la acest lucru. Expoziţia dovedeşte că bărbaţii sunt în artă deopotrivă raţionali şi apolinici“, a spus Iulian Bucur, critic de artă, prezent la vernisaj.
Lucrările pot fi admirate la Galeriile de Artă Contemporană din cadrul muzeului. A doua expoziţie, „Tamasidava“, conţine peste 300 de piese descoperite într-o aşezare şi un mormânt getodacic. „Săpăturile la aşezarea getodacică s-au făcut între 1967 şi 1997, iar la tumul între 1998 şi 2002 de către mine şi Viorel Căpitanu, la situl arheologic din comuna Răcătău. Este pentru prima dată când expunem obiectele“, ne-a spus Lăcrămioara Istina, muzeograf arheolog. În sală sunt expuse amfore, podoabe de sticlă, ceramică şi săgeţi.
Expoziţia din donaţii
Cea de-a treia expoziţie care a fost inaugurată de curând cuprinde o serie de obiecte donate muzeului în luna septembrie de către Neculai Manolachi din satul Frumoasa, comuna Balcani.
„Pot fi admirate peste 40 de monede ce datează de la 1867 până în prezent, un topor din cultura Monetoru, adica Epoca Bronzului, un sigiliu din secolul al XVIII-lea, decoraţii şi obiecte etnografice. Poate fi văzut un costum popular foarte interesant“, a menţionat Marius Istina, unul dintre organizatori. Cea din urmă colecţie, de documente şi fotografii, este dedicată ce