Poliţiştii dâmboviţeni şi inspectorii Gărzii Financiare au descoperit, în hala unei societăţi comerciale din oraşul Titu, o fabrică clandestină de ţigări, potrivit unui comunicat emis, ieri, de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).
În depozitul respectiv au fost găsite aproximativ 25.000 de pachete de ţigări, circa 239.000 de timbre de Republica Moldova, cantităţi importante de tutun, cutii, ambalaje, dar şi o instalaţie de fabricare a ţigaretelor care era în perfectă stare de funcţionare.
Potrivit Gărzii Financiare, descinderea la hala respectivă s-a produs după ce au primit informaţii că în sediul respectiv s-ar produce, în mod ilegal, ţigări. "O echipă operativă a Comisariatului General al Gărzii Financiare a efectuat o monitorizare a unei hale din localitatea Titu, unde existau informaţii că s-ar produce ilegal produse din tutun - ţigarete", se mai arată în comunicatul ANAF.
Luna trecută, reprezentanţii producătorului de ţigarete Japan Tobacco International (JTI) ne-au declarat că acest fenomen ia amploare, traficanţii ajungând să îşi ridice propriile fabrici, dat fiind profitul mare şi riscul relativ mic la care se supun.
"Autorităţile trebuie, aşadar, să-şi sporească eforturile de combatere a fenomenului, întrucât noile preţuri, mai ridicate, reprezintă un factor favorizant pentru creşterea pieţei negre. De curând au fost descoperite şi două fabrici ilegale, la Oneşti, unde se contrafăceau ţigarete, cu marcaje false de Moldova sau Ucraina, ceea ce arată că valoarea câştigurilor pe piaţa paralelă justifică asumarea pericolului", a declarat, pentru Curierul Naţional, Gilda Lazăr, director corporate affairs al JTI.
Precizând că datele celui mai recent studiu Novel arată că piaţa neagră a scăzut la 21,3%, Gilda Lazăr a evidenţiat, totuşi, faptul că "procentul mediu al contrabandei de la începutul anului este de circa 30%.