Deşi se află în aceeaşi situaţie, pentru angajaţii din sănătate şi învăţământ nu pune nimeni o vorbă bună la bănci.
Potrivit unei decizii a ministrului Administraţiei şi Internelor, Constantin Igaş, şefii inspectoratelor judeţene de poliţie trebuie să ia legătura cu reprezentanţii filialelor bancare, pentru a identifica soluţii referitoare la reevaluarea costurilor totale ale creditelor, la amânarea sau reducerea frecvenţei ratelor şi dobânzilor aferente creditului.
Şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova, comisarul Sorin Oprea spune că a anticipat decizia ministerului încă de acum două luni. "Avem un program de consultanţă gratuită oferită angajaţilor care se derulează de două luni. Am identificat o firmă specializată care să ia legătura cu unităţile bancare pentru a-i ajuta pe salariaţi. Există câteva zeci de persoane care au probleme în returnarea creditelor pe care le-au contractat", ne-a declarat Sorin Oprea. Acesta a mai precizat că a primit din partea reprezentanţilor băncilor mai multe adrese pentru a pune popriri pe salariile poliţiştilor, dar în urma negocierilor care au avut loc, băncile s-au arătat dispuse să îi mai păsuiască pe oamenii legii.
Angajaţii din învăţământ şi sănătate trebuie se descurce singuri
Deşi există şi multe cadre didactice care au împrumuturi la bănci, ministerul nu a luat nicio decizie pentru a-i ajuta. "Deocamdată nu am primit un astfel de ordin pentru a negocia cu băncile, dar fără îndoială că aş face acelaşi lucru ca şi colegii mei din Ministerul de Interne. Mi se pare o încercare de a-i ajuta pe oameni", spune şeful Inspectoratului Şcolar Prahova, Gheorghe Borovină.
Nu de aceeaşi părere este şi linderul de sindicat al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ. "Nu mi se pare corectă decizia care a fost luată. Trebuia să existe o ordonanţă de urgenţă pentru ca această măsură să li se apli