În primele nouă luni ale anului în conturile beneficiarilor de fonduri structurale au intrat 622 de milioane de euro, peste valoarea plăţilor realizate de autorităţi în perioada 2007-2009, care au însumat 600 de milioane de euro.
August şi septembrie au stat cel mai bine din acest punct de vedere, cu plăţi cumulate de 258 mil. euro, motorul de creştere fiind ca şi până acum prefinanţările, adică sumele acordate în avans pentru demararea proiectului, care au reprezentat 75%.
În total, din banii europeni au fost viraţi către cei care au câştigat proiecte pe fonduri structurale 1,2 miliarde de euro, ceea ce face ca gradul de absorbţie să ajungă la 13,4% pentru perioada 2007-2010, când România are alocaţi de la UE 8,6 mld. euro.
"Începem să ne mişcăm, dar cam târziu. Faptul că plăţile avansează este un semn bun. Trebuie însă să nu uităm că sunt multe dosare amânate, altele au în continuare probleme cu finanţarea şi cred că este destul de greu de previzionat cum vor evolua lucrurile", spune Cosmin Drăgoi, managing partener al companiei de consultanţă M27 CedInvest.
Valoarea plăţilor în luna septembrie se ridică la circa 113 mil. euro, de trei ori mai mult faţă de perioada similară a anului trecut. Cel mai bine la capitolul plăţi stă programul de dezvoltare a resurselor umane (POSDRU), care a ajuns la un grad de absorbţie de 19,06%, şi programul operaţional regional (POR), cu o rată de 24,4%.
Programul de dezvoltare a resurselor umane, care anul trecut a înregistrat printre cele mai scăzute rate de absorbţie, a derulat plăţi în septembrie de 68 mil. euro. Dintre acestea 62 mil. euro reprezintă prefinanţările.
În cadrul acestui program sunt în implementare 1.370 de proiecte cu o valoare totală de 2,3 mld. euro. Suma alocată POSDRU în perioada 2007-2010 este de 6,4 mld. euro.
"Situaţia s-a îmbunătăţit pe P